سرگذشت بشر را به دو دورهی کلان پیشاتاریخی و تاریخی تقسیم کردهاند. هر ملت و سرزمینی که ریشههای کهنتر فرهنگی و تمدنی داشته باشند، روایتهایی اسطورهای و پیشاتاریخی بیشتر و ابهامآمیز بیشتری دارند. من در پژوهش بامیان شناختی، متکی بر متون کهن و باستانی بومی بودهام. در پژوهشهای شرقشناسی دورانهای اخیر، به ویژه اروپاییها به غلط اسطوره را برابر افسانه معنا میکنند تا گذشتهی فاخر فرهنگی و تمدنی ملتها را در غبار ابهام، تاریک نشان دهند تا اسطورههای ما را از ریشه برکنند و تصاحب کنند، چنانکه زردشت بدخشانی را تا فلسطین و شاگردی ارمیای نبی کشاندهاند. بیشتر بخوانید »
ویژهنامه پنجمین همایش «روایت همدلی» منتشر شد
«همایش «روایت همدلی»، برنامهای فرهنگی است که خانه ادبیات افغانستان آن را به صورت دوسالانه با هدف بررسی روشهای افزایش همکاریهای فرهنگی میان دو کشور و نیز تقویت روحیه مهاجران افغانستانی مقیم ایران و برانگیختن توجه مراکز فرهنگی ایرانی به مشکلات فرهنگی افغانستان و یافتن راهکارهای حل آن برگزار میکند». بیشتر بخوانید »
سرگذشت داستان کوتاه در افغانستان
ریحانه بیانی ********************* تعریف داستان کوتاه به دشواری می توان تعریف دقیق و جامعی از داستان کوتاه ارائه کرد ولی می توان گفت داستان کوتاه گونه ی ادبی خلاقانه ای است که در آن نویسنده به یاری یک طرح (پیرنگ) منظم، یک شخصیت اصلی را در یک رویداد اصلی نشان ... بیشتر بخوانید »
جایگاه رسول اکرم (ص) در شعر معاصر افغانستان
سید سکندر حسینی پرداختن درمورد زندگی نبی مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی (ص) یکی از وجایب هر مسلمان است. هرمسلمان وظیفه دارد تمام زوایا وابعاد زندگی حضرت را برای مردم آشکار نماید تا مسلمانان از نقطه نقطه زندگی حضرت درس چگونه زیستن را بیاموزد. البته امروزه هزاران کتاب واثر درمورد ... بیشتر بخوانید »
نگاهی اجمالی به شعر عاشورایی در افغانستان
محمدکاظم کاظمی افغانستان کنونی، پارهای بزرگ از قلمرو کهن زبان فارسی است و بسیاری از شاعران بزرگ فارسیزبان نیز از لحاظ جغرافیایی به این منطقه منسوب میشوند. ولی نگاه ما در این نوشته، دو سه قرن اخیر را در بر میگیرد، یعنی از زمانی که این کشور رسماً مرزهای سیاسی ... بیشتر بخوانید »
بررسی جریان شعری معاصر افغانستان با درنگی کوتاه بر «درختان تبعیدی»
صادق دهقان درونمایه های ادبیات معاصر افغانستان به ویژه شعر اعم از کلاسیک و آزاد را در سه دهه اخیر میتوان چنین برشمرد: جهاد و مقاومت که با هجوم ارتش سرخ شوروی به افغانستان آغاز شد و سپس با خروج این نیروها به جنگهای ویرانگر داخلی انجامید، نخستین موضوعهای شعر ... بیشتر بخوانید »